De Landmacht (CLAS) zo goed als failliet

Ondanks de lichte hosannastemming bij Defensie door het extra geld dat het nieuwe kabinet vrijmaakt en het cao-akkoord dat de sociale partners hebben gesloten, zijn er grote problemen bij het Commando Landstrijdkrachten, de Landmacht. Problemen die grote gevolgen lijken te hebben voor de afspraken die in internationaal verband zijn gemaakt over inzet van Nederlandse troepen.

Bronnen melden aan het Defensie-Platform dat bij sommige bataljons (het 44e of 45e) bijna geen groepscommandant meer over is. De laatste chauffeurs voor brugleggende tanks gaan de dienst uit. Geneeskundige eenheden hebben naast een vulling van minder dan 50% vooral een schrijnend tekort aan AMV’ers. Gereedschapsuitrustingen voor Bushmasters worden niet geleverd, maar zijn wel in Irak nodig. CIS-eenheden hebben een vulling van onder de 40 procent en militairen vrezen dat dit terugloopt naar 25 procent volgend jaar. Neem daarbij de logistieke problemen die al bekend zijn en het betekent dat missies niet of nauwelijks meer ondersteund kunnen worden.

Inzet CLAS kan bijna niet meer

Brugleggende leopard tank

Brugleggende leopard tank

Dat heeft grote gevolgen voor de getraindheid en inzetbaarheid van de eenheden. De Luchtmobiele Brigade kan niet meer. 11 AMB gaat de missie in Litouwen, de EFP in NAVO-verband, teruggeven, zo melden bronnen aan het Defensie-Platform.  De 43e  Brigade kan volgend jaar bijna niet trainen en oefenen. De 13e Lichte Brigade kan misschien net de EFP doen, maar die inzet is op het randje, zeker als de eenheid ook als EU Reactiemacht moet dienen als EUBG. En het 17e pantserinfanteriebataljon e is in 2019 nergens voor gereed. Feitelijk is er dan dus geen slagkracht meer bij de Landmacht, ook omdat de inzetgereedheid van het KCT ook nog onder de maat is en de andere missies, in Mali en Irak bijvoorbeeld, gewoon doorgaan.

Commandanten zouden nu pas op de plaats moeten maken. Stoppen met steunverleningen intern, stoppen met nu onzinnige dingen als Landmachtdagen, of zelfs ondersteuning van de Vierdaagse. De Vacatures moeten gevuld worden, de eenheden moeten gereed gesteld worden, materieel moet aangevuld worden.

Nagenoeg failliet

Het extra geld dat de nieuwe coalitie op tafel legt, oplopend tot 1,5 miljard in 2021 helpt daarbij, maar komt slechts mondjesmaat beschikbaar en is niet genoeg om de inzet op orde te brengen. En al zou het geld genoeg zijn voor het aanvullen van voorraden, reserveonderdelen en ander materieel, dan zijn er niet genoeg mensen om alles te verwerken. 6400 vacatures zijn er momenteel. En bijna geen inzetmogelijkheden. De Landmacht lijkt nagenoeg failliet.

Door: Eduard van Brakel

Foto’s bij artikel: Defensie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.