Opinie: Willemsorde voor Marinier lijkt kwestie van tijd

Deze week kregen twee Mariniers een dapperheidsonderscheiding. Door de toegenomen inzet van de Krijgsmacht in hevige conflictgebieden, zijn de laatste jaren meer dapperheidsonderscheidingen uitgereikt aan militairen die zich nog meer dan anderen hebben onderscheiden. Het lijkt daarom wachten op een volgende Militaire Willemsorde.

Voorafgaand aan de vorige uitreikingen van de Willemsorde waren er ook uitreikingen van andere onderscheidingen. Bronzen Leeuwen, Bronzen Kruizen, Kruizen van Verdienste, ze werden opgevolgd door de uitreiking van de Willemsorde aan de commando’s Marco Kroon en Gijs Tuinman.

Kroon en Tuinman (foto ministerie van Defensie)

Kroon en Tuinman (foto ministerie van Defensie)

Een voorwaarde voor het ontvangen van de Willemsorde is het vertonen van Moed, Beleid en Trouw. Nu zijn dat zo ongeveer basisvoorwaarden om Marinier of Commando te worden, maar meerdere malen meer doen dan wat van je verwacht mag worden, is reden geweest om Tuinman en Kroon te onderscheiden.

Nu het Korps Mariniers ook steeds meer wordt ingezet de laatste jaren – Afghanistan, Mali, anti-piraterij – is het te verwachten dat een Marinier zich meerdere malen heeft onderscheiden. Dat een Marinier meerder malen heeft voldaan aan de voorwaarden voor Moed, Beleid en Trouw. Een onderzoek naar de daden die Willemsorde-waardig zijn, neemt geruime tijd in beslag. En twee individuele leden van het Korps Commando Troepen hebben die onderscheiding al gekregen. Het is dan ook niet ondenkbaar dat er binnen afzienbare tijd een Willemorde komt voor een Marinier, omdat het oudste Krijgsmachtonderdeel van Nederland nu structureel in het hoogste geweldsspectrum wordt ingezet.

De Willemsorde bestaat dit jaar 200 jaar als onderscheiding. Het Korps Mariniers bestaat dit jaar 350 jaar, en is het oudste onderdeel van onze Krijgsmacht. Mariniers onderscheiden zich meer en meer. De uitreiking van onze allerhoogste dapperheidsonderscheiding aan een Marinier lijkt dan ook vooral een kwestie van tijd te zijn.

Geen bericht meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief >>>

foto Willemsorde: Beeldbank NIMH

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.