Vroeger.. toen we onze veiligheid nog wel serieus namen

Vroeger nam Nederland veiligheid nog wel serieus. Toen hadden we wapens, materieel, munitie, mensen, geen AOW-gaten. Vroeger. Toen was het nog wat. Kijk maar:

‘Foto’s : collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie

6 reacties

 • Een minister die er verstand van heeft en niet alleen leuke vakantie uitjes maken naar de jongens
  Want wat kosten die tripjes van dat mens?

 • Ja, heer Eduard, “das war einmal.” Nu weten we niet beter dan dat Defensie is vies woord is voor velen in politiek Den Haag (D66, Groen Links, SP, PVDA ), en er zelfs al “democratische krachten” in NL zijn die van ons Leger een veredeld politie-apparaat willen maken. (Hoef niemand te vertellen wie dit zijn)

  Dit ten faveure van Erdogan! Het “paard van Troje” is al lang binnen, met dank aan de PVDA! Er moet minimaal 2 miljard erbij, willen we op het Europese gemiddelde komen! Maar zoals altijd trapt de politiek niet door, de laatste regeringen staan nou niet bepaald pal voor snelle besluitvorming! Alles wat met veiligheid te maken heeft, mag vooral niet teveel kosten! Gelukkig gaan steeds meer mensen inzien dat dit WEL noodzakelijk is! Ik bedoel maar, 18 geleaste tanks toont wel de armoe aan! Nederland onwaardig! Ment dank aan Den Haag, en hun “goed rentmeesterschap.” Een goed bestuurder investeert in haar land en haar veiligheid!

 • Krijg er alleen maar kippenvel van als ik hiernaar kijk.
  Daarnaast word je er nog verdrietig van met de gedachte wat deze mensen ons land aanrichten.

  De trots van onze krijgsmacht

 • Eind jaren ’70 en ’80 ook tijden met spanningen dat zeker maar West-Europa was in staat om zich met coventionele bewapening tegen iedere binnevallende tegenstander op aarde te verdedigen !
  Nu ondanks de ontwapening van de afgelopen tientallen jaren stelt Europa conventioneel weinig meer voor globaal gezien en is de nucleaire laatste redmiddel veel meer een reële optie geworden….
  Vooruitgang ten opzichte van 30 jaar geleden ?

  • In de Jaren ’70 en ’80 had men nog een duidelijke en gemeenschappelijke dreiging. Maar nog belangrijker, de “na-beving” van de Tweede Wereldoorlog zat nog zo vers in het geheugen dat iedereen dacht: “Dit nooit meer.” Iedereen begreep destijds het belang van een goede nationale beveiliging en het verdriet dat oorlog kan aanrichten bij mensen.

   Nu…?

   Het leeft niet meer. We leven al zo lang (godzijdank) in vrede dat het gevoel van noodzaak is verdwenen. En het schijnt ook niet meer terug te komen zoals 30 jaar geleden. De huidige generatie is/wordt onverschillig door alle aanslagen en oorlogen waarmee het geconfronteerd wordt. Zolang het niet in “de achtertuin” plaatsvindt is het “niet zo erg”.

   Als ik naar de bovenstaande afbeeldingen kijk dan zie ik niet alleen politiek apparaat die wist wat ‘de prijs van vrede en veiligheid’. Ik zie ook mensen (burgers en militairen) die de veiligheid en bescherming van hun land serieus nemen. Ons defensie apparaat was in die tijd ook een statement: “Wij zullen er alles aan doen om onze veiligheid en die van onze vrije bondgenoten te beschermen.”

   Als militair wil ik meer investeringen zien. Maar als de noodzaak niet leeft bij de bevolking… tsja… dan moeten we maar wachten tot er iets gebeurt. En wat dat dan is? En of we dan net te laat zijn?

   Niemand wil het op deze manier. Daar ben ik zeker van. Maar waarom is er geen draagvlak bij onze bevolking?

   • Beste Martijn,

    Het leeft niet bij de bevolking, omdat men wederom “in slaap wordt gesust.” door politiek links Den Haag vooral!
    En vergeet niet dat jarenlang Defensie een beetje een promotieprobleem gehad. Het Nederlandse volk heeft jarenlang niet begrepen wat Defensie allemaal voor de B.V. Nederland doet! De laatste jaren ziet men in Nederland meer wat Defensie allemaal doet, en lijkt er vanuit de bevolking in ieder geval meer waardering te komen.

    Dit moet de ommekeer worden, en Defensie moet zich vaker laten zien, en dat doen ze gelukkig ook. Nu politiek Den Haag nog, die praten wel, maar mondjesmaat komt er wat geld bij! Men heeft de gereedschapskist te veel geleegd, nu zal er fors geinvesteerd moeten worden om deze weer bij te vullen. De Amerikanen hebben in Eygelshoven het nodige gestald. Misschien dat daarmee ook een signaal afgegeven wordt! Nederland moet leren haar eigen boontjes te doppen, en ja….vrijheid MAG WAT KOSTEN. Defensiebegroting 2017 naar 10 miljard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.