Acht militaire dingen die leken fout zeggen

Mariniers in opleiding (foto: defensie.nl)

Die journalisten en andere leken. Ze kunnen er ook niets aan doen dat Defensie redelijk ingewikkeld in elkaar zit. Ze verhaspelen termen, gebruiken verkeerde namen en halen rangen en standen door elkaar. Maar om hen nu allemaal te helpen, hier een lijstje met militaire zaken die vanaf nu nooit meer fout gaan.

 

 1. Duikboten bestaan niet. In ieder geval niet bij onze Koninklijke Marine. Duikboten heten Onderzeeboten en worden bemand door militairen van de Onderzeedienst. Ondergetekende (vroeger van de Landmacht) heeft dat precies 1x fout gedaan en kreeg de hele twitterende marine over zich heen. Onderzeeboten dus.
 2. Een militair is geen soldaat. Tenminste niet alle militairen. Soldaat is een rang stand die gebruikt wordt bij de Landmacht en de Luchtmacht. Elke soldaat is wel een militair. Maar niet elke militair is een soldaat. Een militair kan bijvoorbeeld ook een marinier zijn, of een wachtmeester, of een kapitein-luitenant ter zee, of een ritmeester, of een brigade-generaal. Maar soldaat als synoniem voor alle militairen, is onjuist.
 3. Een militair heeft geen geweer of pistool. Een militair heeft een persoonlijk wapen. En dat persoonlijk wapen heeft een naam: een Colt, een Glock, een HK. Maar geweer, of nog erger schietgeweer, nee daar doen militairen niet aan.
 4. Dat persoonlijke wapen wordt geladen met patronen, niet met kogels. Een kogel is een onderdeel van het patroon, en is het puntje van de patroon dat via de loop het wapen verlaat. Om te oefenen schieten militairen met oefenmunitie, of ‘blanks’. Niet met losse flodders. Die bestaan niet.
 5. Schepen van de Marine worden niet bemand door mariniers, maar door militairen van de vloot. Soms zit er wel een team mariniers aan boord van een schip, maar mariniers zijn militairen die gespecialiseerd zijn in onder meer amfibische landingen. Ze houden zich dus niet bezig met het reilen en zeilen op een schip. Dat doen de militairen van de vloot. Elke militair van de Koninklijke Marine een marinier noemen, is dus onjuist. Het grote plaatje boven dit artikel, daar staan mariniers op.
 6. Een voertuig met rupsbanden is niet per definitie een tank. Sterker nog , als het om een Nederlands rupsvoertuig gaat, is de kans het grootst dat het geen tank is. Die hebben we namelijk niet zoveel. Meestal betreft een infanteriegevechtsvoertuig CV90, of de wat oudere (en bijna verdwenen) YPR. En dat zijn allebei geen tanks. Dat is wel de Leopard, die we nu leasen van Duitsland. En de Leopard is veel zwaarder, en heeft een veel groter kanon. En dat kanon van die tank heeft geen loop, maar een schietbuis.
 7. Niet elke Luchtmachter is een piloot. De meeste luchtmachtmilitairen kunnen niet eens vliegen. Piloten zijn ver in de minderheid en heten ook geen piloot. Bij de Luchtmacht heten die militairen vlieger. Maar het zijn er dus erg weinig. En het zijn dus vliegers, geen piloten.
 8. Zo’n parcours met hindernissen heet een hindernisbaan, geen stormbaan. Militairen korten dat af tot HiBa. Van HindernisBaan. Een stormbaan hebben ze wellicht bij het KNMI, maar bij de Krijgsmacht dus niet.

Doe er je voordeel mee, en sla geen flater bij militairen. Heb je nog aanvullingen? Deel ze in de comments!

Door: Eduard van Brakel

106 reacties

 • Marine-schepen hebben kanons en geen kanonnen.

 • “Het leger heeft minstens drie miljard extra nodig”. Zoek maar: BNR en GeenStijl gebruiken deze term, maar ook andere media kunnen er wat van. Het ‘leger’ is iets anders dan de krijgsmacht. Het leger is de benaming voor de landmacht. De krijgsmacht bestaat uit landmacht, luchtmacht, zeemacht en marechaussee. Dus: de krijgsmacht heeft drie miljard extra nodig. En gauw!

  • Eduard van Brakel

   Eens. Die had er ook wel bij gekund!

   Eduard

  • Een ‘Leger’ is een aanduiding van grootte of omvang van een verzameling Landmacht- of grondeenheden. Een Leger bestaat meestal uit twee of meer Legerkorpsen. Een legerkorps bestaat meestal uit twee of meer divisies. Een divisie bestaat meestal uit drie brigades. De Koninklijke Landmacht telt drie brigades. 11 Luchtmobiel, 13 lichte brigade en 43 Mechbrig. De laatste keer dat Nederland een echt ‘Leger’ te velde kon brengen was in 1940. Toen hadden we vier Legerkorpsen, verenigd in het zogenaamde Veldleger. (9 divisies en 2 brigades sterk).

  • Dave hildebrand

   Het leger heeft 3 miljard nodig en de ander defensie onderdelen stuk voor stuk ook !!🤣🤣🤣

  • Het klopt wel!!

   Het leger heeft 3 miljard extra nodig…….maar de vloot en de luchtmacht ook!!

 • Is er nog een verschil.tussen instijgen en uitstijgen, en instappen en uitstappen? ?

 • Loopplank = valreep. 🙂
  De Marine heeft schepen geen boten.

 • Volgens mij zit het verschil tussen ‘loop’ een ‘schietbuis’ hem in het kaliber. Alles boven de 12,7mm (0.50 inch) is een schietbuis.

  Glock: 9mm = loop
  Leopard : 120mm = schietbuis

 • En bij de Marine spreekt men van in de meervoud “kanons” i.p.v. Kanonnen… Klopt dat?

 • Journalisten hebben het ook vaak over parachutespringers.
  Volgens mij bedoelen ze parachutisten.

 • Aan alle burgers: deze militair heeft het druk met artikeltjes te schrijven en weet waarschijnlijk niet hoe hij op de juiste wijze de HiBa moet nemen!

  Dat noemen ze bij defensie ‘een drukker’.

  • Eduard van Brakel

   Ha Sven, als je de kleine moeite had genomen om op de link op mijn naam te klikken, dan was je op mijn linkedinprofiel gekomen. Dan had je gezien dat ik al 15 jaar de dienst uit ben. Mijn record op de Hiba was overigens 3.08 minuut.
   Met vriendelijke groet,
   Eduard van Brakel

   • Absoluut zeker..Nederland zou als koninkrijk de dienstplicht moeten hervatten voor mannen en vrouwen. Het is goed om juist in deze tijd te investeren in defensie. Amerika pleit al langer voor een groter Europees leger. Nieuwe kazernes bouwen, oude moderniseren en de jongeren ook leren wat discipline en moraal is.

  • Aanvulling voor de burgers: Tijdens de MLV (militaire lichamelijke vaardigheidsproeven) dat één keer per jaar verplicht afgenomen wordt, is de HiBa een verplicht onderdeel. Op het certificaat, welke je naar afloop in ontvangst mag nemen, staan de tijden die je hebt gehaald. Drukkers zijn hier trots op omdat ze één keer per jaar sporten.

 • Volgens mij is het trouwens kapitein-luitenant TER zee

 • Soldaat is geen rang maar een stand

 • Schepen van de Km worden niet alleen bemand door de ‘Zeedienst’ maar door de Operationele dienst, Logistieke dienst en Technische dienst. De Zeedienst is benaming voor officieren van de Operationele dienst. Tevens kunnen mariniers ook aan boord geplaatst zijn aan boord van de schepen van de KM

 • Bij de artillerie wordt over stuk gesproken i.p.v kanon

  • Aanvullend, De artillerie beschikt niet over kanonnen, maar over houwitzers. Een kanon geeft rechtstreeks vuur in een vlakke baan, een houwitzer in krombaan. Daaron is het pantzerhouwitser, een Leopard en een CV90 hebben een kanon.

   • Het verschil ligt toch iets genuanceerder.Ook de artillerie heeft in het verleden kanonnen gehad, denk maar aan de M107, die had een 175 mm kanon en werd ingezet voor indirect vuur. Een pantzerhouwitzer kan ook direct vuur afgeven,iets wat we ook met de M109 regelmatig beoefenden.

 • Een Marineman is geen Marinier

 • Vliegdekschepen waren operationeel tijdens de tweede wereld oorlog. Daarna zijn ze allemaal uit dienst gesteld. De schepen waarvan vliegtuigen opereren en nu in dienst zijn, heten vliegkampschepen.
  Vliegdekschepen waren koopvaardijschepen waar een vliegdek op “gelast” werd. Zodat vliegtuigen bescherming konden bieden.
  Vliegkampschepen zijn schepen die zijn ontworpen en gebouwd om vliegtuigen te kunnen laten opereren, onderhouden en bewapenenen.

  Vaak lees je over vliegdekschepen waar dus vliegkampschepen had moeten staan.

 • Bijna goed, de schepen worden bemand door vlootpersoneel. Dat is zeedienst + technische dienst + logistieke dienst. Sommige schepen hebben ook vaste arbeidsplaatsen voor mariniers, zoals de LPD’s en de LCF-en (onderofficieren van politie).

 • Bart van Gelderen

  Mooi stukje maar helaas verre van compleet. In de praktijk van alledag bijna niet uit te leggen. Zo is de “baas” van een marineschip de “commandant” ; (en dat is voor onder zijn bevel geplaatste militairen ook zijn aanspreektitel) en niet de kapitein. Lastig als de man/vrouw ook nog eens de rang van kapitein-ter-zee of kapitein-luitenant-ter-zee heeft.
  Hetzelfde fenomeen zie je ook vaak in vertaalde literatuur. Een reden om een wellicht goed boek onmiddellijk ter zijde te leggen of de oorspronkelijke vaak Engelstalige versie die wel juiste termen gebruikt, aan te schaffen.
  Leuk dat jullie het wel eens ter sprake brengen en gelet op de vele reacties een levend onderwerp.
  Oh ja het Korps Marva bestaat niet meer… We hebben tegenwoordig vrouwelijke militairen…. Succes!

 • Kees van der Linden

  En wat te denken van het aanduiden van marinepersoneel als Mariniers? Of het aanduiden van marineschepen met HMS?

 • dus we hebben alleen tank die we van de duitsers lenen? dus de leo 1 bruglegger de genietank en de kodiak zijn geen tanks.. okay.. en volgens mij heeft een leopard2 a6 een schietbuis… geen kanon… mooi dat je zn verhaal maakt maar maak hem dan goed alsjeblieft… dankjewel

  • Dank voor je reactie Marco.
   een Leopard bruglegger is een bruglegger. Een genietank is geen tank voor het gevecht op het slagveld. In die zin zijn het geen Main Battle Tanks.

   Een schietbuis is onderdeel van het kanon. Net als het laadgedeelte.

   Eduard

   • Inderdaad heet het hele apparaat een kanon. Dat bestaat uit een schietbuis, overgangkegel, kulas en sluitstuk. Tevens zit er nog een reminrichting op om de terugstoot op de vangen. Op de schietbuis zit nog een rookafzuiger en een veld-justeer spiegel om tijdens het schieten de schietbuis doorhanging te compenseren. Vragen?

    • Overigens is het pas ’n houwitser wanneer de lengte van het getrokken gedeelte van de schietbuis gelijk is aan 5,5 tot 15 maal het kaliber……..

 • Paul van den Berg

  En een pleun van 50 jaar die overgaat van landmacht naar marine, blijft een pleun in het verkeerde tenue

 • ik wordt er zo moe van als ik het allemaal lees.

 • Een AOW gat kan niet als dekking gebruikt worden. Bij FLO dient éénieder zijn eigen gat mee naar huis te nemen.

 • …en hoe zit dat dan met de term matroos?

 • Ik heb ook het idee dat veel burgers het verschil niet weten tussen een uitzending en een (buitenlandse) oefening.

 • Goed om te lezen dat dit zo’n levend onderdeel is. En heel attent van anderen om aanvullingen erop te geven! Maar hoe diep kun je zinken door alleen kritiek te geven op iemand. Positieve feedback is ook welkom volgens mij!

 • Leuk artikel, leuke reacties! Let wel, dit is allemaal jargon. Veel termen zijn correct alleen niet (veel) gebruikt binnen de krijgsmacht. Sla “het groot woordenboek der Nederlandse taal” er maar op na. Bijvoorbeeld een duikboot: schip dat gedurende een bepaalde tijd onder water kan varen. Precies wat een onderzeeboot ook kan…. Net zoiets als “stopcontacten”, iedereen weet wat het is, maar het heet eigenlijk een wandcontactdoos. Of voor de stotteraars een LCD-display; LCD staat voor Liquid Crystal Display….het gaat erom dat we elkaar begrijpen, respecteren en waarderen! Succes en sterkte met de eigenwijze burgers 😉

 • Een helicopter heeft geen wieken maar rotorbladen (blades). Ook zo’n irritante.

 • Leuk artikel. Ik snap wel dat het voor die burgers verwarrend is. Voor alle zekerheid leg ik het nog 1 keertje uit. Ex-mariniers bestaan niet! Of je nu overstapt naar een ander onderdeel of de burgermaatschappij, je bent en blijft en marinier. ?

 • Ik zie het al, teveel muggenzifters en zeikerds bij het leger..

  Hoe heten eigenlijk militairen die fotorolletjes kwijtraken?

 • Duikboten bestaan dus wel maar deze worden bij de marine niet zo genoemd! Een duikboot is een vaartuig dat gedeeltelijk of geheel zich onderwater kan verplaatsen. Dat de Marine alleen denkt bij water aan de Noordzee en die andere grote plassen heet kortzichtigheid er is meer diep water op de wereld als alleen zee.

 • Hindernisbaan?
  Ken wel de gevechtsbaan en touwbaan. En Marinier schrijf je met een hoofdletter….. 😉

 • Ben blij vast te kunnen stellen dat jullie minder problemen als tijd hebben. Wat een verspilling van energie. Ga eens aan het werk.

 • Eeen kleine rectificatie wat betreft het persoonlijk wapen.

  Het klopt dat we geen kogels meer gebruiken en dat deze patronen heten.

  Echter de opmerking dat de punt van een patroon een kogel is, dat is ook incorrect want de punt van een patroon heet een projectiel.

  Het heeft ook in enkele opzicht nog een gelijkenis met een kogel behalve dat het word afgevuurd door een wapen.

  tevens, veel mensen gebruiken de term magazijn waar de kogels in zitten en dit heet de patroon houder.

  • Kogel en projectiel zijn synoniem, dus het klopt wel wat er staat.
   Zelfde geldt voor magazijn en patroonhouder,ook synoniemen.

   Dat termen bij Defensie wellicht niet gelijktijdig gebruikt worden, wil niet zeggen dat het fout is.

 • Leuk item voor de Telegraaf. Leren ze wat bij

 • Een mortier is geen projectiel zoals veel journalisten ons wel willen doen geloven. Dat is wel de mortiergranaat. Er vallen dus geen mortieren.

 • Dave hildebrand

  Wij verschieten geen kogels! Wij verschieten projectielen. Kogels stamt nog uit de tijd van de voorladers daarmee werden ronde stenen en later ronde metallen bollen verschoten. kogels dus!

 • We dragen een kogelwerend vest. Geen kogelvrij vest.

 • Het altijd leuke VOOR verkennen….

 • Er is wel degelijk een (groot) verschil tussen hindernisbaan en stormbaan. En ja defensie heeft beide!!!!

 • Wat het begrip ‘Tank’ aangaat, het heeft een polysemantische betekenis. Het is een verzamelnaam voor gevechtsvoertuigen met specifieke kermerken. Het meest vooraanstaande encyclopedie ter wereld (Encyclopedia Britannica) omschrijft het als volgt:

  Any heavily armed and armoured combat vehicle that moves on two endless metal chains called tracks.

  Tanks are essentially weapon platforms that make the weapons mounted in them more effective by their cross-country mobility and by the protection they provide for their crews.

  Weapons mounted in tanks have ranged from single rifle-calibre machine guns to, in recent years, long-barreled guns of 120- or 125-mm (4.72- or 4.92-inch) calibre.

  Tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog kocht Nederland een aantal tanks aan, die waren nauwelijks groter dan een flinke kruiwagen met daarop pantserbeplating en een mitrailleur: de Renault FT (17). De CV90 is wat dat betreft een stuk groter, zwaarder en ga zo maar door! Maar zou dan geen tank heten…

  Bij Defensie wordt de naam ‘tank’ gemakshalve gebruikt, maar niet op formele wijze. Zo wordt nergens in de defensiebegroting ‘tank’ gebruikt ter aanduiding van een Leo.

 • Een tank is een gepantserd rups- of wielvoertuig niet ingericht voor het vervoer van personen (bemanning niet inbegrepen) met als hoofdbewapening een kanon, met een kaliber groter dan 50 mm, hetgeen gemonteerd op een koepel met een draaicirkel van 360 graden.

  En nee, onze Leopard 1 bruglegger, Leopard 1 genietank of de huidige Kodiak zijn géén tanks maar AVLB’s en AEV’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.